keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Elämän käsittämättömyyksiä

Olen koettanut tässä ensimmäistä kertaa elämässäni vähän tutustua hevostalli.netin foorumeihin laajemmin, aiemmin kun on tullut luettua lähinnä virtuaali- ja kasvatuspuolta. En tiedä mitä odotin, koska nuo alueet joita ennenkin olen lueskellut, on jo ollut niin täynnä käsittämätöntä paskaa ja loanheittoa, että huhhuh. Loput alueet tuntuisivat olevan täynnä vain entistä kamalampaa käytöstä kanssaeläjiä kohtaan, ja onhan se tiedossa ollut, että ht.net on myös mahtava provomesta.

Täten ei pysty kuin ihmettelemään, kuinka joku viitsii sinne mitään edes kirjoittaa. Koskaan et tiedä, onko aloittaja tosissaan, niin uskomattomia asioita välillä läpikäydään ja varmasti osa näistä uskomattomimmistakin on kuitenkin enempivähempi "tositilanteita". Sen lisäksi suurin osa vastaajista keskittyy vain aloittajan lyttäämiseen, oli aihe mikä tahansa ja viesti millainen tahansa. Joku saattaa koettaa auttaakin tai vastaa asiallisesti, vain saadakseen itsekin melkoisen ryöpyn kaikenmaailman persrei'iltä. Harva kirjoittaa omalla nimimerkillään, ja se on kyllä enemmän kuin ymmärrettävää. En itsekään haluaisin tulla tunnistetuksi tyypiksi x, jos ihmiset vetävätkin asiani provoksi tai muuten lekkeriksi (niinkuin varmasti tekisivät) - tai en haluaisi tulla tunnistetuksi siksi noloksi, joka luulee provoa tositilanteeksi koettaen auttaa asiassa tai muuten vain kommentoiden/oman kokemuksen asiasta esilletuoden.

Mikä ihme saa ihmisen käyttäytymään niin julmettuman huonosti? Miksi pitää olla ilkeä ja toisaalta, miksi pitää yllyttää muita keksimällä mitä erikoisempia tilanteita provomielessä? Olenko mä vain totaalisen maalainen ja emotionaalisesti huippuunsaviritetty mielensäpahoittaja, etten siksi voi käsittää tätä asennetta?

Kaiken paskan lisäksi tulee mielipaha myös sen puolesta, mitä kaikkea ihmisten hevoset joutuvat (mahdollisesti, koska pakkohan kaikkein provoammissakin kirjoituksissa on olla jonkinsortin hippunen ihmisen tosiajatuksia taustalla) kestämään omistajiensa ja hoitajiensa takia, sekä asuintallinsa henkilökunnan johdosta. Käsittämättömiä asioita tunnutaan pitävän normaalina. Käsittämättömän vähän tunnutaan tiedostavan, että hevonen on herkkä eläin, joka oikeasti tuntee sen kärpäsenkin ihollaan. Tunnutaan olettavan, että hevosella on sisäsyntyisesti tiedossa asiat, joiden mukaan sen oletetaan toimivan. Ainoa vain, että jokaisella ihmisellä on oma käsityksensä siitä, miten hevosen tulisi toimia ja mitä sen tulisi kestää. Sen lisäksi, että kaikki hevoset tunnutaan luokittelevan joko hulluiksi, luokitellaan useimmat niiden kanssa toimijat osaamattomiksi. Jos erehdyt ilmaisemaan mitään "pehmeämpiin" tapoihin liittyvää, olet kukkahattutäti ja hevosesi mamman mussukka, joka saa tehdä mitä vain ja on taas vaarallinen ja hullu. Jos käytät kovaa kättä, olet itse hullu (joskaan silti sinua ei pidetä väkivaltaisena hevosta kohtaan..) ja teet hulluja hevosia.

Olisiko kaikki tämä epämääräinen (tai ainakin iso osa siitä?) toisten haukkuminen, ärsyttäminen, mollaaminen ja vähättely, jopa syyttely vältettävissä vain sillä, että olisi foorumi, jonne joudut kirjautumaan? Vai saako näitä älyn riemuvoittoja millään kuriin? Tuskin.. ainahan voi luoda tuplatunnuksia? Onko missään keskustelupalstaa, jossa voisi puhua asiallisesti eri aiheista? Muutoin kuin Facebookissa, jossa keskustelut syrjäyttävät toisiaan nopeata tahtia ja sen tietyn keskustelun uudelleenlöytäminen voi olla hankalaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti